Спор по отношение на копиране на име на домейн, дизайн на интернет сайт и авторски права

14.10.2014

През юни 2014 г. до нас беше отправено запитване от нов клиент във връзка със спор по отношение на име на домейн. Нашият клиент е собственик на домейн, защитен на основание регистрация на търговска марка, собственост на единия от съдружниците в Дружеството, което поддържа и развива интернет страницата. Съдържанието на интернет страницата е свързано с новини и статии по отношение на мода и лайфстайл.

Клиентът ни информира за копиране на името на домейна, което според него въвежда в заблуждение и копира съдържанието на тяхната интернет страница. Освен това другата интернет страница имаше подобен дизайн и имитираше логото на оригиналната интернет страница. От нас се изискваше съдействие, за да се защитят авторските права на клиента, както и да се прекратят копиращият домейн и интернет страница.

Росица Вучева, Управляващ съдружник и Доника Илиева, Младши адвокат и специалист по информационните и комуникационни технологии, консултираха клиента по въпроси, свързани с нелоялна конкуренция и защита на търговската марка, съгласно Закона за защита на конкуренцията, както и на останалото приложимо българско законодателство. Доника Илиева изготви покана до дружеството, което е регистрирало домейна и до дружеството, което поддържа интернет страницата за тяхното доброволно заличаване и прекратяване. Всички правонарушения, свързани с приоритет на регистрация на домейн, право върху търговската марка, права върху дизайна на интернет страницата, утвърденото търговско име и репутация на клиента, бяха подкрепени с факти и доказателства като информация, събрана от официалната страница за регистрация на домейни, документите за регистрация на търговската марка, както и интернет трафикът и активността на Фейсбук страницата.

Адвокатското дружество консултира клиента как да защити интернет страницата, за да избегне такива случаи в бъдеще. Също така изготвихме Общи условия и декларация за поверителност, с оглед създаването на меню за пазаруване на платформата на интернет страницата.

Работата на Адвокатското дружество в сферата на интелектуалната собственост ни прави една от малкото кантори в България, която има познания и утвърдена практика в сферата на спорове за домейни, както и спорове по отношение на интелектуална собственост в интернет пространството.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
СПОДЕЛИ
Още от "Медии и телекомуникации, развлекателен бизнес"